Átugrás

Mindannyian várjuk a tavaszi és nyári hónapokat, amikor az idő melegebb és hosszabbak a nappalok. Ez nagyon jó, amikor az ember élénk és éber, de ha eljön az alvás ideje, egyeseknek kihívást jelenthet, ha ilyen körülmények között kell aludniuk.

Tavasz és nyár

Alvás

Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek:

  • Próbáljon meg kialakítani egy rendszeres alvásritmust, próbáljon meg ugyanabban az időben lefeküdni és az ébredést is minden reggel ugyanarra az időpontra időzíteni! Mindez ugyanis segíthet, hogy jól aludjon és ezáltal kipihent legyen napközben.
  • A forró, párás levegőjű helyiségek nem könnyítik meg az alvást, ezért használjon vékony ágyneműt, nyisson ki egy-két ablakot, szerezzen be egy ventilátort, vagy bizonyosodjon meg róla, hogy a légkondicionáló megfelelően működik!
  • Ha a nyári éjszakák miatt hosszabb ideig maradunk ébren, az megzavarhatja a biológiai óránk működését. Ezért előnyös lehet, ha elsötétíti az ablakait, hogy azokon ne jusson be fény.
  • Változtassa meg az ágy helyzetét is: az ágy kerüljön az ablaktól távol és legyen olyan helyen, ahol kevesebb fény esik nem csak az ágyára, de az arcára is!
  • A tavaszi-nyári hónapokban sokkal több szabadtéri tevékenység végezhető, amik viszont zajjal járnak: ha ez zavarja, használjon füldugót, ami segíthet a zajok kizárásában.
  • Ha a pollenek miatt allergiától szenved, mossa meg az arcát lefekvés előtt, hogy megszabaduljon a hajába, a szemöldökébe vagy a szemébe ragadt pollenszemcséktől! Ha úgy gondolja, hogy a nyitott ablaknál történő alvás súlyosbíthatja az allergiáját, használjon inkább ventilátort!

Táplálkozás

A melegebb hónapok során előkerülnek a sokak által szeretett nyári ételek és édességek. A vízparton fogyasztott jeges tea, eper és tejszín, ropogós saláta és fagylalt mind a nyár részét képezik. Ne felejtsük el, hogy a tavasz és nyár beköszöntével kezdetét veszi a grillezés időszaka is: ilyenkor nagy kísértést jelenthetnek a grillezett húsok, a hamburger, a sült kolbász, vagy a grillezett sajtok. Íme néhány táplálkozási tanács a nyári hónapokra:

  • A legfontosabb az, hogy kerüljük a késő esti evést. Habár sokkal csábítóbb a meleg nyári estéken később, kint a szabadban elfogyasztani a vacsorát, próbáljon figyelni rá, hogy az utolsó étkezés ne csússzon bele a késő esti órákba. Adjon az emésztőrendszerének időt a táplálék megemésztésére még lefekvés előtt, különben olyan problémák kialakulását kockáztatja, mint a gyomorégés.
  • Az étrendre érdemes figyelni a tavaszi-nyári hónapokban is. A tejszínes finomságok és a jégkrémek túlzott fogyasztása ugyanis súlygyarapodáshoz vezethet, emellett gyomorégést is okozhat. Ne feledje, hogy a mértékletesség a kulcs!
  • A kánikula növelheti a kiszáradás kockázatát. Fogyasszon elegendő vizet, szénsavmentes üdítőitalt, valamint olyan nyári gyümölcsöket és zöldségeket, mint a dinnye, uborka vagy más finom zöldségféle - amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy hidratált maradjon. Ne feledje, hogy a kiszáradás alvászavarokat is okozhat!

Ősz és tél

Ahogy a napok egyre rövidebbek lesznek az ősz és tél folyamán, a hidegebb évszakok sajátos módon hatnak az alvásminőségre, ezenkívül az életmódot és az étkezési szokásokat is befolyásolják. Adunk néhány hasznos tippet a jobb alváshoz és táplálkozáshoz:

Alvás

  • Ha nem tartózkodunk eleget a napon, akkor a szervezetünk nem jut elegendő D-vitaminhoz, amihez pedig  nagyobb nappali aluszékonyság társul.
  • Próbáljon meg kialakítani egy rendszeres alvásritmust, próbáljon meg ugyanabban az időben lefeküdni és az ébredést is minden reggel ugyanarra az időpontra időzíteni, mindez ugyanis segíthet, hogy jót aludjon és ezáltal kipihent legyen napközben.
  • Csábító megoldás lehet az otthoni központi fűtés feltekerése a hidegebb napokon, de a meleg hálószobában lehetséges, hogy sokkal nehezebben alszik majd el. A hűvösebb környezet jobban támogatja a természetes alvási folyamatot, mivel a test hőmérséklete kissé csökken az elalvás előtt. Alvás közben a testhőmérséklet alacsonyabb, és csak az ébredés előtt emelkedik meg újra.
  • Az őszi és téli időszakot sokszor hevesebb esőzések és erősebb széllökések jellemzik, amelyek nem kívánt zajokkal járhatnak, és éjszaka ébren tarthatják az embert, ezért ne tegye messzire a nyáron használt füldugókat, mivel azok egész évben jól jöhetnek!

Táplálkozás

  • Ha úgy érzi, hogy télen korábban szeretne lefeküdni, ne feledjen bőven időt hagyni a szervezetének az étel megemésztésére lefekvés előtt - ilyenkor is érdemes ugyanazt az elvet követni, mint nyáron. Az évszaktól függetlenül, ha tele hassal fekszik le, a gyomorégés kialakulását kockáztatja.
  • A hidegebb hónapokban jobban kívánjuk az egészségtelen ételeket. A kiegyensúlyozott étrend betartása azonban ugyanolyan releváns ősszel és télen is, mint bármikor máskor.
  • Figyeljen a kalóriabevitelre a hidegebb évszakokban is! Sok ember nem túl aktív ezekben a hónapokban, és a túlzott táplálékbevitel a téli időszakban nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet. Legyen aktív: a nyári sétákat vagy kocogásokat a parkban cserélje fel az otthoni, téli edzésre.
  • Habár a késő esti kávé úgy tűnhet, hogy kellemesen felmelegíti az embert, a koffein stimuláló hatású - vagyis a kávé nem a legjobb választás lefekvés előtt.

Éjszakai gyomorégés

Ahogy már korábban említettük, ha közvetlenül lefekvés előtt eszünk, azzal a gyomorégés kialakulását kockáztatjuk,azonban nem csak arra kell odafigyelni, mikor eszünk lefekvés előtt, hanem arra is, hogy mit.

Az éjszakai gyomorégés megelőzésében sokat segíthet, ha kerüljük azokat a közismert ételeket és szokásokat, amelyek szerepet játszanak ezeknek a problémáknak a kialakulásában. Próbálja kerülni: 

  • A kiadós étkezéseket
  • A fűszeres ételeket (például curry)
  • A zsíros ételeket (például hamburger, kolbász, rántott hal és sült krumpli)
  • Az alkoholt, a koffein-tartalmú italokat és az üdítőitalokat

A felsorolt ételtípusok helyett próbáljon könnyebb és könnyebben emészthető ételeket választani, például csirkét, rizst, tésztaételeket vagy buggyantott tojást. Érdemes az esti kávé vagy alkohol helyett inkább egy bögre gyógyteát vagy tejes italt inni.

Gaviscon készítményekkel történő kezelés

Függetlenül az évszaktól, a napszaktól vagy az időjárástól

A gyomorégés megkeserítheti az életét, de ilyenkor segíthetnek a Gaviscon készítményei.

A Gaviscon már 3 percen belül és akár 4 órán át hat. Védőréteget képez a gyomortartalom tetején, ezáltal segít a gyomorsavat a gyomorban tartani, hatékonyan enyhíti a gyomorégés tüneteit.

Ha alvás szempontjából nehezen alkalmazkodik az évszakokhoz, a fenti tippek segítséget nyújthatnak.

A cikkben leírt információk nem diagnosztizálásra vagy kezelésre  szolgálnak. Próbálja ki a Gaviscon készítményeit gyomorégésre! Mindig olvassa el a betegtájékoztatót! Ha a tünetei tartósak vagy súlyosak, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől! Bármely gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Közzétett cikk 2021. június 23.