Átugrás

Ebben a cikkben sorra vesszük azokat a kérdéseket, amelyeket érdemes feltennie az orvosának, és azokat a dolgokat, amiket érdemes megemlítenie a konzultáció során. A kérdésekre lehetséges válaszokat is adunk.

Először vessen egy pillantást a gyomorégés leggyakoribb tüneteire, hogy pontosan megtudja fogalmazni a háziorvosának, mit érez:

Gyomorégés: Égő fájdalom a mellkas területén, gyakran a szegycsont mögött; szúró érzés a mellkasban; savas, keserű íz a torok hátsó részén és a szájban.

  1. kérdés: Miért alakult ki nálam gyomorégés?

Bizonyára az orvosa válaszolni fog erre a kérdésre, miután kikérdezte Önt az életmódjáról és az étkezési szokásairól. Az orvosa tudni szeretné majd, hogy általában mikor jelentkeznek a gyomorégés  tünetei. Olyan kérdésekre számíthat, mint a következők: Evés után jelentkeznek a tünetek? Bizonyos ételek fogyasztása váltja ki? Éjszaka is vannak tünetei? Út közben, sietve eszik? Csak bekapkodja az ételt?

A kiadós étkezések, különösen, ha azok fűszeres, zsíros ételekből állnak, vagy olyan összetevőt tartalmaznak, mint a paradicsom, gyomorégést okozhatnak. Ezenkívül az alkohol, a koffeintartalmú- és szénsavas üdítőitalok is kiválthatnak gyomorégést.

  1. kérdés: Miért nem múlik el?

Azért, hogy az orvosa megállapíthassa, miért nem múlik a gyomorégése, tájékoztatnia kell arról, hogy általában mennyi ideig tartanak a tünetei és milyen kezelési módszereket vagy étrendbeli változtatásokat próbált már.

  1. kérdés: Komoly problémáról van szó?

Az orvosok sok embert kezelnek gyomorégéssel, hiszen ez egy elég gyakori probléma. Az orvosa talán meg is nyugtatja majd, hogy az esetek többségében semmiért nem kell aggódni. Ha azonban gyakori, súlyos fájdalomtól szenved, akkor olyan szakorvoshoz küldheti a háziorvosa, aki néhány vizsgálatot fog elvégezni.

Egyes egészségügyi problémák, mint például a gyomorfekély, a gyomorégéshez hasonló tüneteket produkálhatnak. Ezenkívül a gyomorsav néha irritálja a nyelőcső nyálkahártyájának belső felszínét, és gyulladást okoz, amit pontosabban nyelőcsőgyulladásnak nevezünk. A szakorvos fontolóra veszi ezeket a lehetőségeket, és különböző vizsgálatokat végez annak kiderítése érdekében, hogy csupán egyszerű gyomorégésről van-e szó.

  1. kérdés: Túl sokat aggódom?

Az orvosa meg fogja nyugtatni, amint többet tud az Ön személyes körülményeiről.  Ne feledje, hogy a stressz szoros kapcsolatban áll a gyomorégés  kialakulásával. Ha emiatt (vagy bármi más miatt) aggódik, az orvosa azt tanácsolhatja Önnek, hogy próbáljon lazítani, és ha lehetséges, vegye egy kicsit könnyedebben a dolgokat. Ilyen értelemben például a mozgalmas életmód nem segít a stressz-szint és ezzel együtt a gyomorégés  tüneteinek csökkentésében.

  1. kérdés: Hogyan segíthetek magamon?

Ha olyan ételeket eszik, vagy olyan étkezési szokásai vannak, amelyek felerősítik a tüneteit, az orvosa azt javasolhatja, hogy változtasson az étrendjén vagy az étkezési szokásain. Lehetséges, hogy a háziorvosa azt fogja tanácsolni Önnek, hogy keressen fel egy dietetikust vagy táplálkozási tanácsadót. Ha egy kis túlsúllyal küzd, érdemes leadnia néhány kilót. Mindezek segítenek majd abban, hogy mielőbb megszabaduljon a tünetektől vagy megakadályozza a gyomorégés  tüneteinek kialakulását.

  1. kérdés: A megfelelő gyógyszert szedem?

Tájékoztassa az orvosát az összes gyógyszerről, amelyet a probléma kezelésére szedett! Mondja el neki, mennyi ideig szedte őket, vagy milyen gyakran volt szüksége rájuk! Jegyezze fel a gyógyszerek nevét és adott esetben az adagolásukat is, hogy a lehető legpontosabb információk álljanak az orvosa rendelkezésére! Az orvos ezután tudja csak felmérni, hogy az adott gyógyszer megfelelő-e az Ön számára.

  1. kérdés: Megfelelően szedem a gyógyszert?

Az előző kérdés folytatásaként érdemes arra is rákérdeznie, hogy a gyógyszerből a megfelelő adagot szedi-e - a megfelelő módon, a megfelelő időben. Minél több információt oszt meg az orvosával, annál valószínűbb, hogy az orvos hasznos tanácsokkal tudja majd ellátni.

  1. kérdés: Ki kéne próbálnom az „XYZ” gyógyszert?

Erre a kérdésre csak újabb kérdéssel tudunk válaszolni: miért nem próbálta ki az „X”, „Y” vagy „Z” gyógyszert, amivel kezelhető a gyomorégés? Számos oka lehet annak, hogy nem érdemes más gyógyszerrel vagy készítménnyel próbálkozni: lehet, hogy egy olyan másik egészségügyi problémája van, ami az új kezelés hatására romlana, vagy aggódik a gyógyszerek egyszerre történő szedése miatt. Ha igen, ossza meg az orvosával az aggodalmait!

  1. kérdés: Fel tudna írni nekem egy gyógyszert vagy tudna ajánlani valamit a számomra?

Erre a kérdésre az orvosa szinte biztosan „igen”-nel fog felelni. Először is, nagyon valószínű, hogy az orvosa ajánlásokat fog tenni az életmódjára, étrendjére és az étkezési szokásaira vonatkozóan. Másodszor, annak alapján, amit már elmondott neki a korábban kipróbált gyógyszerekről, az orvos:

  • Olyan vény nélkül kapható gyógyszer szedését javasolja, mint például a Gaviscon készítményei. A kezelés részleteiről itt tájékozódhat.
  • Azt tanácsolja, hogy a jelenlegi gyógyszereit pontosan az utasításoknak megfelelően szedje.
  • Megemeli a meglévő gyógyszer napi adagját.
  • Olyan gyógyszer szedését írja fel (például gyomorsav termelés csökkentő), amit hetekig vagy hónapokig, napi rendszerességgel kell szednie.
  • Forduljon szakorvoshoz/dietetikushoz/táplálkozási tanácsadóhoz.
  1. kérdés: Újra kialakulhat nálam a gyomorégés?

Az orvosa nem tudja garantálni, hogy a gyomorégés  tünetei soha nem fognak újra megjelenni, még akkor sem, ha Ön az orvosa minden tanácsát betartja és a megfelelő gyógyszereket szedi. Valószínűleg azonban megnyugtatja majd, hogy a tanácsai betartásával valódi eredményeket érhet el. A gyomorégés  gyakoriságának és súlyosságának csökkentése eleve egy hatalmas lépés, és lehetséges, hogy lesznek időszakok, amikor teljesen tünetmentes, és olyanok is, amikor erősebbek a tünetei. Ne feledje, hogy a gyomorégés  tüneteinek megjelenése gyakran az elfogyasztott ételekkel hozható összefüggésbe, ezért valószínűleg a tünetek visszatérésére kell számítani, ha a jövőben időnként nem tartaná be a tanácsokat.

  1. kérdés: A gyomorégésnek vannak-e hosszú távú következményei?

Arövid ideig tartó gyomorégésnek nincsenek hosszú távú következményei. Célszerű azonban, ha nem vár túl sokat a tünetek megjelenése esetén. Minél tovább hagyja kezeletlenül a tüneteket, annál nagyobb a valószínűsége, hogy komolyabb szövődmények alakulnak ki.

Ha kétségei vannak a gyomorégéssel kapcsolatban, keresse fel a háziorvosát! Az orvosa azért van, hogy segítsen Önnek megkeresni a válaszokat - mégis miért várna?

A cikkben leírt  információk nem diagnosztizálásra vagy kezelési előírásra szolgálnak! Mindig olvassa el a betegtájékoztatót! Ha a tünetei tartósak vagy súlyosak, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől! Bármely gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Közzétett cikk 2021. június 23.