Terhesség

A terhesség ideje alatt sok várandós nő szenved gyomorégéstől (savas reflux) és emésztési zavaroktól. Ezek a panaszok a terhesség előrehaladtával általában egyre gyakoribbá válnak. 

A terhesség során jelentkező gyomorégésnek, refluxnak alapvetően két kiváltó oka van.  
  1. Az egyik a szervezetben zajló hormonális változás. A terhesség során megemelkedik a progeszteron hormon szintje, mely hatással van a gyomorszájnál található záróizomra is, ami a nyelőcsövet elzárja a gyomor tartalmától. A záróizom ellazul, melynek következtében a gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe, és ez okozza a kellemetlen tüneteket.
  2. A másik kiváltója pedig a magzat által okozott megemelkedett hasűri nyomás lehet mely a gyomortartalom, gyomorsav felfelé áramlását, nyelőcsőbe kerülését eredményezheti.

Terhességi reflux kezelése 

A terhesség ideje alatt természetes, hogy még körültekintőbb a gyógyszereket illetően, azonban a gyomorégés és reflux okozta emésztési zavarok tüneteivel nem kell együtt élnie. A Gaviscon készítmények (rágótabletta, szuszpenzió) alkalmazása biztonságos terhesség és szoptatás idején is.

Kezelés

A terhesség ideje alatt természetes, hogy körültekintő a gyógyszereket illetően, azonban a gyomorégés és reflux okozta emésztési zavarok tüneteivel nem kell együtt élnie. A Gaviscon készítmények (rágótabletta, szuszpenzió) alkalmazása biztonságos terhesség és szoptatás idején is.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

Megosztás: