Átugrás

Miért gyakori a gyomorégés terhesség alatt?

A terhesség ideje alatt sok várandós nő szenved gyomorégéstől (savas reflux tünete). Ez a panasz a terhesség előrehaladtával általában egyre gyakoribbá válik.

A terhesség során jelentkező gyomorégésnek alapvetően két kiváltó oka van:

  1. Az egyik a szervezetben zajló hormonális változás. A terhesség során megemelkedik a progeszteron hormon szintje, mely hatással van a gyomorszájnál található záróizomra is, ami a nyelőcsövet elzárja a gyomor tartalmától. A záróizom ellazul, melynek következtében a gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe, és ez okozza a kellemetlen tüneteket.
  2. A másik kiváltója a magzat által okozott megemelkedett hasűri nyomás lehet mely a gyomortartalom, a gyomorsav felfelé áramlását, nyelőcsőbe kerülését eredményezheti.

Milyen tünetekkel járhat?

Honnan tudja megállapítani, hogy terhességi gyomorégéstől szenved és hogyan tudja enyhíteni a fájdalmat?

A legtöbb várandós nő számára az alábbi tünetek lehetnek ismerősek:

  • Égő érzés a mellkas tájékán vagy a torokban étkezések után
  • Savanyú vagy sós folyadék a torokban
  • Nyomás a mellcsont mögött
  • Puffadás
  • Böfögés
  • Hányinger

Hogyan tudja enyhíteni a tüneteket?

A terhesség ideje alatt természetes, hogy még körültekintőbben igyekszik eljárni a gyógyszereket illetően, azonban a gyomorégés tüneteivel nem kell feltétlenül együtt élni. A Gaviscon készítmények (rágótabletta, szuszpenzió) alkalmazása biztonságos terhesség és szoptatás idején is. A Gaviscon termékek alkalmazása során egy védőréteg alakul ki a gyomortartalom tetején, ami megakadályozza a gyomorsav nyelőcsőbe jutását, így nem kell tartania a kellemetlen tünetektől!

Közzétett cikk 2021. június 23.