Átugrás

A stressz oka lehet bármilyen hétköznapi esemény vagy megoldásra váró probléma: a jóbarátokkal kapcsolatos nehézségek vagy viták, anyagi gondok, túl sok tennivaló vagy a teljesítményünkkel kapcsolatos munkahelyi nyomás.

A stressz aggódást, szorongást vagy ingerlékenységet válthat ki, valamint mentális egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, amelyek megakadályozhatják a mindennapi tevékenységek elvégzését. A stressz az álmatlansággal is összefüggésbe hozható, és ez a folyamat könnyen ördögi körré válhat, mivel a két dolog kölcsönösen hat egymásra: ha nem alszunk jól, stresszesnek érezhetjük magunkat, és ha stresszesek vagyunk, akkor nehezünkre esik a megfelelő alvás.

Azonkívül, hogy befolyásolja a hangulatunkat, tudta-e, hogy a stressz a szervezet működésére is hatással van? 

A stressz fejfájást, izomfájdalmakat és szédülést okozhat,a stressz szintje pedig nagymértékben befolyásolja a gyomor és az emésztés működését is.

Hogyan vezethet a stressz gyomorégés kialakulásához?

A stressz és az emésztési problémák közötti kapcsolat nem mindig egyértelmű, de a stressz néha tényleg hozzájárulhat a gyomorégés  kialakulásához. A gyomorra nehezedő nyomás könnyen kiválthat gyomorégést, és mivel a stressz egyik tünete az izomfeszülés, így ez is jelezheti a kettő közötti kapcsolatot.

Ha az izomfeszülés hatására a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, akkor a gyomorégés okozta fájdalom a mellkas területén jelentkezik. Ezenkívül a stressz az emésztést is befolyásolhatja.

Ha gyomorégéstől szenved, a Gaviscon készítmények rövid távon megoldást jelenthetnek a tünetek enyhítésében, hosszútávú megoldásként pedig érdemes elsajátítani stresszekezelési és -csökkentési technikákat, amiktől nem csak boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak fogja érezni magát, de még az egészségi állapota is javulni fog!

Alvás

Ha az ember stresszes, kiemelten fontos a pihentető alvás - a probléma csak az, hogy a stressz hatására az alvás minősége is romlik. Amennyire csak lehetséges, könnyítse meg saját maga számára a pihenést, és alakítsa ki az alváshoz szükséges kényelmes környezetet. Győződjön meg róla, hogy a szoba sötét, valamint hagyjon elegendő időt arra, hogy teljesen ki tudja magát pihenni!

Mozgás

A testmozgás hozzájárul az endorfin (a jó közérzetért felelős hormon) szintjének növeléséhez, és az elégedettség érzésével tölt el minket. Keressen olyan mozgásformát, amit szívesen csinál, legyen az futás, úszás vagy akár jóga!

Egészséges táplálkozás

Stressz idején általában a kényelmi ételek felé fordulunk, de fontos, hogy a szervezetünk számára ilyenkor is biztosítsuk a szükséges tápanyagokat. Kerülje a magas zsírtartalmú, cukros ételeket, és helyettük fogyasszon inkább gyümölcsöt, zöldséget és szénhidrátban gazdag ételeket, például sült édesburgonyát! 

Beszéljen valakivel a problémájáról!

A stressz egyedül nehezen kezelhető, viszont, ha tud valaki olyannal beszélni, akiben megbízik (például egy jóbarát vagy a háziorvosa), az hatalmas segítség lehet.  Az olyan beszélgetéssel történő kezelési módszerek, mint például a kognitív viselkedésterápia (más néven KVT vagy CBT) szintén segíthetnek megérteni a stressz mögött meghúzódó gondolatmintákat, felismerni a kiváltó okokat és azonosítani azokat a megfelelő lépéseket, amelyek megtehetők a jobb közérzet elérése érdekében.

Próbálja ki ezeket a kis életmódbeli változtatásokat, hogy csökkentse a stressz szintjét, és remélhetőleg hamarosan Ön is meg fogja tapasztalni a változtatások hatását!

A cikkben leírt információk nem diagnosztizálásra vagy kezelésre szolgálnak. Próbálja ki a Gaviscon készítményeit gyomorégés kezelésére! Mindig olvassa el a betegtájékoztatót! 12 éves kortól ajánlott. Ha a tünetei tartósak vagy súlyosak, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől!

Közzétett cikk 2021. június 23.