Átugrás

A refluxnak számos lehetséges kiváltó oka lehet, például a testmozgás, bizonyos (például fűszeres) ételek, vagy az olyan egészségi állapotok, mint a terhesség - amikor a növekedésbe lévő baba nyomást gyakorol a gyomorra.

A testmozgás és a reflux közötti kapcsolat

Habár a testmozgás segíthet a probléma kezelésében, lehetséges, hogy pont a mozgás hatására tapasztal gyomorégést. Az olyan mozgásformák, mint a futás, ugrálás vagy tornagyakorlatok végzése rázkódásnak teszik ki a testet, vagy a mozgás végzése közben olyan pozícióba kerülünk, amelyben egyszerűbben alakulhatnak ki a reflux tünetei. A probléma az, hogy sok más tevékenység közben is erősödhetnek a reflux tünetei: például focizás vagy a gyerekekkel történő fogócskázás közben. Ha úgy gondolja, hogy a refluxja összefüggésben lehet a végzett testmozgással, és úgy érzi, hogy a reflux miatt képtelen javítani az edzettségén, akkor lehetetlen helyzetben érezheti magát.

Hogyan hat a testmozgás a refluxra?

A hason lévő túlsúly plusz nyomást gyakorolhat a gyomorra, így elősegíti, hogy a gyomorsav könnyebben visszajusson a gyomorból a nyelőcsőbe. Emellett nyomást gyakorolhat a gyomor és a nyelőcső között lévő izomra, vagyis a gyomorszájra is, ami így nem képes a gyomorsavat a gyomorban tartani. A rendszeresen végzett, mérsékelt intenzitású testmozgás rövid távon elősegíti a fogyást, hosszú távon viszont akár nagymértékben csökkentheti a gyomorégés gyakoriságát is.

A testmozgás és a reflux közötti kapcsolat felderítése

Először is figyelje meg, hogy a reflux tünetei miért jelentkeznek! Azért, mert evés után túl hamar kezdett edzeni? Ha igen, akkor:

  • Tartson egy kis pihenőidőt az evés után! A felsőteste maradjon függőleges pozícióban, vagy tegyen egy rövid sétát!
  • Ha szeretne edzőterembe menni vagy valamilyen más mozgást tervezett, várjon a testmozgás megkezdésével 2-3 órát az evés után!
  • Igyekezzen kerülni az olyan ételek, mint például a fűszeres vagy zsírok ételek fogyasztását, amik gyakranak váltanak ki refluxot az arra érzékeny embereknél! Ha tudja, hogy nem sokkal az étkezés után valamilyen testmozgást fog végezni, csak valami könnyűt ételeket fogyasszon, például tésztát vagy salátát egyen.

Vizsgálja meg a végzett mozgásfajtát is!

  • Próbálja kerülni a dinamikus mozgásformákat, és inkább sétáljon, biciklizzen vagy válasszon olyan társas mozgásformát, mint például a társastánc!
  • A kutatók szerint mélylégzéssel csökkenthetők a tünetek.
  • A pilates és a jógaórák gyengédebb, kevésbé dinamikus mozgásformák, és az órakon légzőgyakorlatokkal is foglalkoznak a résztvevők.
  • Ha az edzőterembe megy, válasszon olyan eszközöket, amelyeket függőleges testhelyzetben lehet használni, és kerülje az előre hajolással vagy felüléssel járó mozdulatokat!

A reflux tüneteinek kezelése

Ha az új edzésprogramja során folyamatosan gyomorégési tünetei vannak, fontolja meg, hogy kipróbálja a Gaviscon készítményeit! A Gaviscon fizikai gátat képez a gyomorsav tetején - egy olyan védőréteget , ami megakadályozza, hogy a gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe. Ez a védőgát hosszan tartó megkönnyebbülést nyújt.

Ha bármikor kétségei merülnek fel a testmozgás közben vagy után tapasztalt fájdalommal kapcsolatosan, mindig kérje ki a kezelőorvosa véleményét! Habár időbe telhet a megfelelő mozgásforma megtalálása, számos lehetőség kínálkozik, így biztosan meg fogja találni az Ön számára legmegfelelőbbet. És ne feledje: törekedjen az apró, pozitív változásokra, és adjon időt magának, hogy felfedezze, mi működik az Ön számára a legjobban!

Közzétett cikk 2021. június 23.