Átugrás

Sokaknak annyi a tennivalója, hogy még az evésre is alig jut idejük.

Azon kívül, hogy néha a gyomorégés szörnyű tüneteinek kialakulásáért felelős, a rendszertelen étkezés más módon is befolyásolhatja az egészségi állapotot. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy az egész napos rendszertelen étkezés hogyan hat az emberre.

A reggeli kihagyása

A reggeli megalapozza a kiegyensúlyozott vércukorszintet, valamint biztosítja az előttünk álló napra szükséges vitaminokat és tápanyagokat. A reggeli „üzemanyagunk” nélkül a testünk kevesebb energiával rendelkezik majd, és nehezebben tudunk a nap folyamán a feladatainkra összpontosítani. A reggeli kihagyásától hízni is lehet: ha reggel nem is vagyunk még éhesek, a délelőtti kínzó éhség megjelenése esetén lehetséges, hogy inkább az egészségtelen, magas kalóriatartalmú harapnivalókat fogjuk választani.

Túl gyors étkezés

Habár ez egy rendkívül egészségtelen szokás, a nagyon elfoglalt emberek számára ez tűnhet az egyetlen lehetőségnek. A túl gyors étkezés gyomorégést okozhat, ugyanis ha nem rágja meg megfelelően az ételt, akkor később több gyomorsavra lesz szükség a táplálék megemésztéséhez. Ezenkívül az étel elfogyasztása közben sok levegő kerül ilyenkor a gyomorba, ami szintén diszkomfortérzetet okozhat, továbbá könnyen túleheti magát, mivel akár 20 percbe is beletelhet, amíg a gyomor jelet küld az agynak, hogy megtelt.

Evés lefekvés előtt

Ha túl sokat eszik lefekvés előtt, az megzavarhatja az alvásritmust, így másnap kimerültnek érezheti magát. A nap utolsó étkezésének 3-4 órával a lefekvés előtt kéne megtörténnie, mivel a szervezetünk függőleges helyzetben emészti az ételt. Ha az evés után túl hamar fekszik le, az szintén gyomorégést  okozhat, mivel fekvő helyzetben a gyomorsav könnyebben vissza tud áramlani a nyelőcső irányába, ami a mellkasban égő érzést okoz.

Miután azonosította a rossz étkezési szokásait, egy kis odafigyeléssel ezek mind leküzdhetők. Amint elkezd rendszeresebben étkezni, újra élvezni kezdi majd az ételeket, és ezzel egyidejűleg hamarosan az energiaszintje is növekedni fog! Ha kezdenek megjelenni a gyomorégés  tünetei, a Gaviscon készítményei már akár 3 percen belül és akár 4 órán át hatnak és enyhítik a tüneteket, hogy Ön a feladatait rendben el tudja végezni.

A cikkben leírt információk nem diagnosztizálásra vagy kezelési előírásra szolgálnak! Próbálja ki a Gaviscon készítményeit gyomorégésre! Mindig olvassa el a betegtájékoztatót! 12 éves kortól ajánlott. Ha a tünetei tartósak vagy súlyosak, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől!

Közzétett cikk 2021. június 23.